úterý 16. února 2010

Une carotte

Někde jsem četla, že mrkev zlepšuje náladu. A musím říct, že náladu mám poslední dobou dobrou, takže mi věřte. Přináším vám tedy dva recepty s tímhle oranžovým zázrakem. Vyzkoušené, trendy a vééélmi chutné :)

Mrkvová polévka (pro jednoho)
Mrkev (150 g) a kousek celeru očistíme a nakrájíme na kostičky. Půl cibule nakrájíme nadrobno a zlehka ji osmahneme na 10 g másla a kapce oleje. Když cibuke zesklovatí, přidáme 1 malý brambor, mrkev a celer. Přibližně 10 minut vše pod pokličkou podusíme na mírném ohni. Potom přidáme 250 ml teplého vývaru, přivedeme k varu a vaříme ještě přibližně 10 minut. Pak rozmixujeme na hladké pyré, osolíme a opepříme. Nakrájíme kousek šalotky, pažitky, pórku(zkrátka co je po ruce:) a ozdobíme :)

Korejské RÖSTI
Najemno nakrájíme 1 cibuli. 125 g mrkve a 125 g celeru oloupeme a nastrouháme je na středně hrubém struhadle. V misce rozmícháme vejce s jednou lžící kukuřičného škrobu(nebo kukuřičné hladké mouky). Poté přidáme cibuli a nastrouhanou mrkev a celer. Osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej(ale ne příliš, jinak budou RÖSTI zvenku spálené a uvnitř nedopečené). Na lžíci nabereme těsto a jemně z něj lžící  vytvarujeme placku. 2-3 minuty ji opékáme z jedné strany, dokud nezezlátne, potom otočíme a z druhé strany smažíme ještě 2 minuty.
Tyhle skvělé placky jsme si s maminkou daly jako přílohu k pečenému lososu a bylo to jedna báseň :)

Tak to vyzkoušejte a budete mít pusu "od ucha k uchu" :))) comme moi...

3 komentáře:

  1. Druhý recept vyzkouším :) skvělý tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. mrkvovou polévku mám ráda:)

    OdpovědětVymazat
  3. mrkvu milujem!!!a mrkvová polievka mi vždy pomáha na kocovinu!:)

    OdpovědětVymazat